Uitdaging

Af en toe gebeurt het gewoon. Ik schiet in de verdediging, haal al mijn verbale kwaliteiten uit de kast, klim op mijn ooit zo mannelijke voetstuk en reageer; als man.

Ik vertel het aan Graham, mijn buitenlandse gendertherapeut. Hij herkent het, “het is een van de grootste uitdagingen voor een oudere MtF transgender”. Hij heeft het over het ook ”onbewust bekwaam” kunnen blijven hanteren van het ingeoefende vrouwelijke gedragspatroon.
Hoezeer we ook het tegendeel beweren, onze samenleving is patriarchaal doorspekt van mannelijke superioriteit. Na bijna 60 jaar dit sociaal psychologisch patroon doorbreken en succesvol aan de andere, nederige, kant van de tafel plaats nemen is knap; een uitdaging.

Het manlijke van onze samenleving vraagt van de vrouw een ander gedrag. Een ander instrumentarium waar mee ze succesvol vanaf haar nederiger positie toch haar doelen kan bereiken. Eigenlijk moet ze volgens Graham een “Sterke Vrouw” kunnen zijn, niet zo zeer in kracht, maar wel in aanwezigheid en presentatie.
Ik vertel hem over mijn strijd zo af en toe met Turkse monteurs, afkomstig uit een nog patriarchaler samenleving. Leuk hoor die aanwezigheid en presentatie, maar ze aanvaarden mijn kennis en ervaring toch niet. Toch blijft het ook dan de kunst voor mij om niet in mijn “ik leg het je nog éénmaal uit” gedrag te schieten.
Bijna zestig jaar een bepaalde bazigheid inoefenen en dan nu alles loslaten. Het is een hele uitdaging, alert zijn en tijdig voorkomen, je eigen valkuil kennen.

Ik hoop niet dat het dadelijk na de SRS ook weer bijna zestig jaar kost om een nieuw gedrag aan te leren. Ik ga het proberen, fluistert de vrouw in mij; daar heb ik de tijd niet meer voor, gromt de man in me.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: