Bangkok

In gesprek met de man die wat technische dingetjes hier voor ons doet in Turkije komen we op onze planning voor volgend jaar. Hij vraagt of we niet wat eerder kunnen komen zodat hij de tijd heeft wat dingen in de “rustige” tijd te doen van zijn bedrijf. Mistroostig schud ik mijn hoofd, er komt nog een operatie aan in Bangkok kort voor die tijd, eerder komen lukt gewoon niet. Terwijl dit najaar de verwarmingsunit die hij moet terugplaatsen gewoon nog niet klaar is en in Istanbul op de werkbank staat.

De volgende dag -terwijl ik 28 upgrades van Microsoft verwijder om weer internettoegang te kunnen krijgen- spreekt mijn Lief hem weer. Ik heb een brutale vraag zegt hij plots tegen haar. Is jouw partner, jouw vriendin een trans? Wat verbaast reageert mijn Lief, hoe zo?

Sprekend over Bangkok, ik vroeg me af, wie doet dat nu? Zou het een cosmetische operatie zijn? Hij vertelt dat hij wat kennissen heeft in het Turkse LGBT circuit en dat hij ineens wat maniertjes van mij, wat uitdrukkingen een plek kon geven. Hij kende ze al van wat homovrienden en samen met “Bangkok” vielen wat puzzelstukjes op zijn plaats.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat afgelopen weken als planningen weer niet werden gehaald en ik de “bad” guy moest spelen –mijn Lief is de gladstrijkster in de communicatie- ik niet altijd lief voor hem ben geweest en stevig met mijn handtasje heb gezwaaid.
Het was hem niet opgevallen eigenlijk vertelt hij. Hij vond ons wel stoer.

Als mijn Lief afscheid van hem neemt, vertelt hij dat hij het eigenlijk nog stoerder is gaan vinden; zo veel mee gemaakt samen en dan ondertussen zo ver zijn gekomen.

Een paar dagen later melden we ons weer in de haven waar we vorige winter ook maanden hebben doorgebracht. Alles nog het zelfde? vraagt de dame aan de balie. Pas ’s avonds realiseren we ons dat het antwoord eigenlijk “nee” had moeten zijn. Hoewel de gegevens van mijn Lief nu als “hoofd” zijn overgenomen liggen mijn gegevens van vorig jaar (paspoort met norsige oude man) er nog steeds onder. Mijn Lief loopt terug met de veranderde gegevens.

Er ontspint zich een gesprek. De dame achter de balie blijkt een vriend te hebben, ooit vriendin, die haar transitie heeft voltooid. Gespreksstof voor een ruime tijd uitwisseling van bewondering, moed, durf en zo meer. Wederzijds en zowel op haar vriendin, op mij als op mijn Lief gericht.
Navrant detail. Toen de betreffende vriend eenmaal ook de laatste fysieke aanpassingen had onder gaan en ook zijn juridische status was aangepast lag binnen een maand een oproep voor het vervullen van dienstplicht op de mat.

Zo reizend ontstaat er bewondering, bewondering voor ons, maar vooral, bij ons ook zelf bewondering voor de moed van de Turkse LGBTs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: