Nep

Ik ben er gewoon niet op verdacht, tuin er zo maar in, naïef als ik ben.

Regelmatig gebruikmakend van fora en Facebook loop ik regelmatig aan tegen bizarre vragen en voorstellen. Als warm voorstander van genderdiversiteit en de 45 verschillende vormen, “smaken” waar je binnen Facebook uit kan kiezen is mijn eerste opwelling te accepteren en er van te leren. Je kunt het bij wijze van spreken zo bont niet maken of je krijgt van mij begrip. Ik reageer, en met mij velen, geef advies, toon begrip en wens sterkte op het pad.

Toch worden we af en toe onaangenaam verrast. Blijkt een lotgenoot ineens een voyeur, iemand die onder valse voorwendsels toegang tot een forum verkrijgt, geniet, reacties losmaakt en –bevredigd?- met de noorderzon weer vertrekt. Nu werkt ook de avantar, zeg maar je identificatieplaatje, daar ook wel aan mee. Menigeen toont zich met een verzonnen naam en tekenfiguur dat meer zegt over de fantasie van de persoon dan over de uiterlijke kenmerken van de persoon zelf. Hoewel, eigenlijk kan ik dat niet beoordelen en zijn al die nieuwe forum leden misschien echt wel zo komisch of slank.

Op andere plaatsten in fora en Facebook veranderen mensen moeiteloos een geboortejaar of geboorteland. Stuk voor stuk pogingen in de gratie te blijven door je als een ander voor te doen. Het voelt niet echt fijn, niet meer op iemand te kunnen vertrouwen, terughoudender in je reacties te moeten zijn.

Ik hoop, nog steeds naïef dat het ooit anders wordt, dat met name nieuwkomers in de groep meer zekerheid kunnen krijgen dat reacties ook kloppen en welgemeend zijn en niet pure fake ter bevrediging of bedrog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: