Tutten en twijfelen

Terwijl ik twijfelend voor onze gezamenlijke kledingkast sta, dringt het ineens tot me door. Na maanden aandacht voor mijn passabiliteit –kom ik voldoende over als vrouw- is dat thema verworden tot een open deur. Ik ben een vrouw, zelfs een die op twee letters scoort in de LGBT reeks. Neen, het thema dat me in twijfel stort, is de alledaagse vraag: Wat doe ik aan vandaag? Wordt het een jurk, een rok, of toch maar mijn skinny jeans. Daarboven of onder, een trui, een blouse, een shirtje, platte pumps, hakjes, laarsjes of sandalen. En dan als afmaker, sierraden, veel of weinig of alleen make-up?

Of ik er vrouwelijk genoeg uit zie, speelt niet meer. Wat me bezighoudt, bij de afspraken op dit moment, is of ik wel voldoende gekleed ben. Is het toch niet overdressed? Of juist te weinig. Aan welk stereotype zal ik vandaag eens voldoen. Ben ik knuffelbaar genoeg voor een klas vierdeklassers of kan ik beter toch mijn stiletto’s aan doen, zoals mijn vrouwelijke partner voor de klassen van die dag als grapje voorstelt. Kun je in ieder geval de vierdeklassers een beetje van het lijf houden. Of toch maar, lesbo-rolconform, mijn bergschoenen en mijn tuinbroek?

Iedere dag wat anders. Dan weer draag ik bij in de ontmoeting met een Rotterdamse wijk, dan weer spreek ik na het bezoek aan mijn logopediste af met een vriendin die ik tot nu toe alleen maar digitaal tegenkwam en pik gelijk een brief op bij de VU –wat trek je aan naar de VU als je er eigenlijk niet voor een gesprek moet zijn?

Mijn volle week begint met een vriendin die op bezoek komt, gepland, terwijl we gelijk ook de cv-man over de geleidelijk steeds nattere vloer hebben. Als ik ’s ochtends mijn mail open maak, stellen vrienden voor morgen langs te komen. Pas als ik de afspraak bevestig, lees ik “tot straks”. Het dringt tot me door dat gisteren hun “morgen”, gewoon in het hier en nu “vandaag” betekent. Het past gelukkig prima, kort nadat de eerste vriendin na lunch en thee wegrijdt, is ook de cv man voorlopig klaar. Als de volgende vrienden binnenkomen hebben we het gezellig tot het eind van de middag. Maar oh, die ochtend, zo’n gemengde dag, wat trek ik hierbij nu weer aan?

Ik begin de dagen daarna, samen met andere Rainbow City Rotterdam vrijwilligers 2 dagen met gesprekken met 4e klassen van een middelbare school. Spannend, ik heb er zin in. Zeven maal de persoonlijke verhalen van mij en mijn voorlichtingspartners, zeven gesprekken, zeven keer een coming-out. Tussendoor heb ik eerst nog mijn tekenvriendinnen beloofd bij de volgende tekenles mijn hoofddoekje verwisseld te hebben voor mijn nieuwe kapsel. Leuk, nog een kleine coming-out, zo tussendoor. En weer die vraag, wat trek ik vandaag nu weer aan.

Dit gaat nog wel even door, twijfelen voor de spiegel, tutten voor de kledingkast. Tutten, twijfelen, ik lijkt wel een vrouw.
Het is dat het hoofdmotief van mijn contacten met anderen buiten de deur is, acceptatie, respect, verdraagzaamheid. Ik kan in ieder geval vooral mijzelf zijn, meer komt er uiteindelijk toch niet uit mijn -kleding- kast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: