Handboek

Ik mis een boek. Eigenlijk zit ik er dringend om verlegen;  het “ Handboek voor de Moderne Passabele Transvrouw”.  Zo’n boek waarin staat hoe het hoort en vooral wat je kan voorbereiden op onverwachte vragen. Af en toe mis ik het toch zo ontzettend. Zelfs mijn Lief heeft het, natuurlijk!, niet naast haar liggen in bed.

Terwijl ik me een avond beijver in het haken, vraagt de dame naast me waar ik ooit het haken heb geleerd. Eigenlijk bedoelt ze “of ik het sowieso eigenlijk wel ooit heb geleerd”, dat gedoe met stokjes, lossen en vasten. Schuchter verklaar ik haar dat ik tijdens de uitleg op school waarschijnlijk niet heb opgelet. Of misschien ben ik er gewoon niet  geweest. De waarheid overigens, de jongens hadden toen vast iets anders, figuurzagen of gym, iets wat echt voor jongens is. “Het werd zeker niet op jouw school gegeven; op de middelbare school dan?” gaat de vraag verder. Ik zie een licht puntje, neen op het lyceum werd dat niet gegeven. Ze herkent het, “nee, ik deed huishoudschool”.

Oef, weer een bijna-barst in mijn passabiliteitsschild voorkomen. Na de bevalling een paar maanden geleden “ nee ik ben nooit bevallen, mijn Lief heeft de kinderen gekregen” heb ik het weer overleeft.

Doen alsof ik passabel ben als vrouw lukt prima, maar het gevaar zit telkens weer in dat hele kleine dingetje, die uitglijder op je toneel van succes. Voortaan moet ik me beter voorbereiden, breien prima, maar wel ervaring met patroon inbreien en rondbreien van de hals, naaien uitstekend, maar wel mee kunnen praten over de zin van de rolzoom, borduren, zelfs een 256-kleuren patroon met mijn ogen dicht, ongesteld, kreun prachtig, maar wel met lekkage op een onverwacht moment, bijkomend van een menstruatiekramp.

Neen het zal nog wel even duren voor ik aanvoel of de daags van te voren bereide gekaramelliseerde saus met room wel of niet in de magnetron kan worden opgewarmd of beter nog au-bain-marie.

Ik moet dringend eens een cursus volgen, een soort tweede kans onderwijs voor vrouwen die de eerste vijftig jaar verstopt hebben gezeten. Weten dat je niet de gelatine blaadjes weggooit, weten hoe je de ramen schoonmaakt met een oude krant; weten hoe je een roux niet laat aanbranden en door hebben dat als iets aan de kook moet worden gebracht op een laag vuur, je al roerend lang op de blubbertjes  kunt wachten.

Voorlopig laat ik het nog even bij de VIVA, als handleiding voor de vrouw in mij, lekker in een hoekje op de bank, mijn knieën opgetrokken onder me; net zo dat mijn rok en panty kuis en decent op hun plaats blijven. M’n  ballerina’s uitgeschopt onder me op de grond, zoals alleen een vrouw dat met haar ballerina’s wiebelend aan een teen kan doen.

Dat wordt wat straks met mijn Lief; wie houdt voor wie de deur open? wie helpt wie als eerst in de jas? Neen, passabel lijken is niet zo moeilijk, om het echt te zijn heb ik toch dat handboek nodig anders glijd ik toch nog eens uit, en plein public.

 

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. aafke100
  dec 24, 2013 @ 10:17:05

  Jeetje Diederique je maakt het je zelf wel heel moeilijk.Waarom wil je haken,breien en nog meer van die onzin.Wees jezelf en doe dingen die jij leuk vind en niet iets om passabel te zijn want als dat jouw doel is sla je de plank finaal mis.Je begint aan je transitie om jezelf te zijn en niet om maar iemand te zijn.Ik ken zoveel vrouwen die niet breien en haken hoor.Mijn zusje moet er niets van weten maar ook mijn dochter niet en zo zijn er veel meer.Veel tantes van mij breien ook niet en toch zijn ze vrouw.Ik zelf zie mij ook niet breien hoor,ik heb het wel geleerd van mijn moeder maar het is gewoon niet mijn dingetje.

  Een Roux kun je niet aanbranden want als het goed is blijf jij er bij staan want een rouxtje is zo klaar,bouillon erbij en je kunt zo verder.Ik ben wel verrast,wie maakt er nu nog een roux om soep te maken tegenwoordig.Trek jij ook je eigen bouillon dan of gebruik je daar kant en klare blokken van de knor voor want als dat zo is vind ik dat heel jammer.

  Een tip voor de saus,het kan in de microwave maar de voorkeur gaat uit naar au-bain-marie.Dan komt de saus langzaam op temperatuur en in de magnetron heb je geen controle op het proces en kan zo maar te hard gaan.

  Succes met je kook proces,lol

  Liefs Aafke

  Beantwoorden

  • diederique
   dec 26, 2013 @ 17:08:04

   Leuk, Nog een antwoord. Volgens mij heb je gewoon gelijk, moet ik me niet door stereotypen laten leiden maar gewoon door wat ik zelf wil, voel en kan. En je kook tips. Perfect, precies zoals ik het de afgelopen dagen heb gedaan. En het mooist? Ik kreeg complimenten voor mijn culinaire bijdragen. Prettige laatste kerstdag,

   Diederique

   Beantwoorden

 2. Irene
  dec 27, 2013 @ 18:02:35

  “in spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit”, hihi, ik zie je dat toch niet meer doen (de moderne girl ook niet meer), maar hopelijk draagt het bij aan je veilige gevoel. Overigens herken ik het hoor. De deur openhouden enzo…. maar het valt toch ook best wel mee..? Gewoon wat aandelen kopen en wat vuurwerk afsteken als je er behoefte aan hebt.. (ik heb die behoefte niet aan die laatste dingen overigens), lol

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: