Genoegen

Als ik gedoucht heb doe ik meestal maar weinig moeite mezelf in de spiegel te bekijken; “boven” en “onder” vormen de harde realiteit maar gevoelsmatig klopt het gewoon niet; alleen de middelste verdieping kan er mee door, nauwelijks buik en belangrijker nog, na drie jaar HRT, een in verhouding redelijke welving.

Lopend door de stad, het mooie najaarsweer nodigt uit tot winkelen, valt het me op dat als ik de mensen aankijk er eigenlijk niemand naar mij kijkt. Het lijkt of ik niet besta, of ik op ga in het winkelende straatbeeld. Ik ben op jacht naar een paar enkellaarsjes met hak. Rustig passend en spiegelend zoek ik mijn weg, niemand staart me aan, niemand stoort me of het moet Lief C zijn die aast op dezelfde laarsjes. Gelukkig komen we er samen uit. Net als bh’s, vormen schoenen het enige in de collectie dat we met haar maat 37 en mijn maatje 39/40 niet kunnen delen.

Tot voor een jaar geleden schoot ik schielijk een winkel in, griste uit het schoenenrek wat ik wilde hebben, paste in een verscholen hoekje, rekende in mijn jas weggedoken af en snelde de winkel weer uit. Ooit, 3 jaar geleden, tikte een verkoopster me op de schouder, ik was een paar mooie witte zomersandalen met blokhakken aan het passen, met de woorden “meneer, wat vind ik dat knap dat u dit durft”. Kleding passen deed ik soms samen met Lief C in het hokje, soms griste ik twee, drie maten uit het rek en paste ze thuis om daarna de minst succesvolle weer terug te brengen.

Allemaal achter de rug. Ik hoor er gewoon bij niemand kijkt vreemd op, zelfs niet als ik op woensdagmiddag bij Hunckemöller in de lange rij met giechelende meiden wacht tot er voor mij een pashokje vrijkomt. De rust en ruimte te kunnen doen zonder aangestaard te worden; het doet me goed.

Nog een paar dagen en ik heb mijn eerste gesprek met de logopediste, de huisarts viel mijn falsetstem op. Na het weekend weer een gesprek bij de VU. Met een paar maanden kan dan ook mijn “zelf”diagnose bevestigd worden. Mijn traject staat op de rails. Her en der wijzig ik mijn gegevens; telkens als er iets in de bus of in de mail komt grijp ik het aan.

Lopend door IKEA –hier overwon ik ooit de allerlaatste “toilet”hindernis; welke toilet moet ik kiezen? waar ik altijd kwam of die waar niemand vreemd opkijkt?- samen met Lief C struin ik uren achter elkaar door de meubel- en keukenopstellingen. Twee dames op stap; geen blik verder waardig of het moet zijn dat ze het met maar één handtas en één portemonnee kunnen doen. Af en toe vang ik, althans mijn hoofddoekje, de blik van een traditioneel geklede mediterrane vrouw; een blik van herkenning.

Ik ben mijn vrouwelijke mutsjes ontgroeid, in Nieuw Zeeland ooit eens aanleiding om me erop te wijzen dat ik op weg was naar de verkeerde, heren, wc. Ik voel me er hier in Nederland niet meer in thuis. Mijn haar is inmiddels zoveel dikker en langer geworden dat ze mijn hoofddoekje meer volume geven, overal piekt het achter en onderuit; haarspeldjes houden een en ander op hun plaats. Het maakt mijn gezicht ronder, vrouwelijker, zelfs zonder make-up.

Een jaar van relatie “verbouwing” ligt achter ons; “verbouwen met de winkel open”, het leven loopt door, we zijn nog lang niet klaar. Achter mijn transitie ligt een schaduw transitie, de transitie van de relatie.  Af en toe lees ik wel eens “begripvol, alles blijft gelijk”; voor ons geldt het tegendeel, alles komt van z’n plaats, zoekt en krijgt een nieuwe plek om te wortelen.

We lopen lekker in de herfst zon door de stad; partners, vriendinnen het maakt niet uit hoe men naar je kijkt; man en vrouw zijn we niet meer. “Dag dames”, groette iemand afgelopen winter; voor C even een schrik, voor mij een bekroning. Nog maar een jaar geleden droeg Lief C dan graag een zonnebril, even niet in de ogen gekeken worden; wel zo comfortabel.

Op zoek naar een leuk shirtje slenter ik door de winkel, bij het passeren zie ik even een glimp van me in de spiegel; ik stap terug en kijk nog een keer, nu wat beter.

Het is een genoegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: