Beneden

Passabel zijn in de islamitische wereld.

Het is niet te vermijden. We staan samen te praten op de steiger voor ons drijvende huisje. Verrast blikt een enkele voorbijganger ons aan. Het betekent nog niet zoveel. Twee westerse vrouwen, nogal zomers en luchtig gekleed met elkaar in gesprek. De eerste dag komen we meestal wel door. We kijken terug met een blik van “de mannen liggen op de bank beneden”.

De dagen daarna wordt het anders. De blik verandert, immers “de mannen” verschijnen nog steeds niet aan dek. De ogen versmallen, ze zullen toch niet? Twee vrouwen met zo’n drijvend huisje; zullen toch niet samen in dat drijvende huisje wonen?

In de slip-stream van mijn transitie, zijn we lesbisch geworden; althans de buitenwereld plaatst ons al snel in dat hokje. Bij eerste aanblik passen we nog in het “hetero”-hokje; de mannen liggen immers schijnbaar beneden uitgeteld op de bank. Kort daarna verschuift de blik al, bij gebrek aan mannen schuiven we zo op naar een ander hok. Dat wij als “mensen” een relatie hebben past niet in de hokjes; onze schijnbare relatie ligt gewoon languit in de gang. Langzamerhand raken we daar aan gewend. Gelukkig kunnen we de vraag hoe we het doen nog vermijden. Ons liefdes leven wordt dan helemaal zo’n openbaar bezit.

We lopen risico in ons LGBT-hokje; helaas meer dan een gewoon getrouwd stel. Eenmaal op de vliegtuigtrap schuiven we de ring weer van onze vingers, lopen we niet meer hand en hand, geen stiekeme vlugge kusjes, niet meer elkaars rug even wassen onder de buitendouche.

Neen, die blik houden we er nog even in; de blik van “de mannen uitblazend beneden op de bank”. Wel zo gemakkelijk, het scheelt in ongewenste aandacht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: